Introduktion till IFS: grundantaganden
Internal Family Systems (IFS) bygger på sex grundantaganden.
- Vi består av ett obestämt antal delpersonligheter eller delar: ”diskreta, autonoma mentala system, vart och ett med sina egna särpräglade känslor, uttryckssätt, förmågor, önskningar och perspektiv på världen” (Schwartz & Sweezy, 2019). Inom IFS kallas detta för multiplicitet. Multipliciteten är naturlig och beror inte på trauma. Däremot kan kan traumatiska upplevelser göra att delar hamnar i konflikt med varandra och antar extrema roller och föreställningar. Delar kan vara flerdimensionella och ha olika känslor, föreställningar och beteenden. En del som mestadels är arg kan till exempel också vara sårad eller ledsen, har olika åsikter och uttrycka sig på olika sätt.
- Alla har ett Själv. Inom IFS talar man ofta om Självenergi för att betona att det inte är ett dikotomt antingen–eller, utan något som förekommer i grader. Självenergi är de positiva egenskaper och den inneboende visdom som kan ge vägledning och läka delar. En individs inre system av delar fungerar också bäst när det leds av Självet.
- Delar tvingas in i roller de inte vill ha till följd av trauma och anknytningsskador. Otrygga och negativa upplevelser medför att delar får bördor i form av extrema känslor, minnen och sinnesförnimmelser och blir inlåsta och ofta också frysta i tiden. Andra delar skyddar oss från att återuppleva de smärtsamma bördorna. Delar kan också bära på bördor som gått i arv i familjen eller absorberats från kulturen eller samhället.
- Även om delar kan hamna i extrema positioner, är varje dels avsikt i grunden något gott för individen. Det finns inga ”dåliga delar”. Målet med terapin är inte att avlägsna eller få bort delar som orsakar problem utan hjälpa dem finna mer funktionella roller efter att de befriats från sina bördor. Inom IFS särskiljer man mellan delen (som alltid är värdefull) och de bördor som tynger den.
- I takt med att vi utvecklas bildar våra delar ett komplext inre system, inte helt olikt en familj eller grupp människor som är polariserade eller bildar allianser och hierarkier. Våra inre system kan omorganiseras, precis som när man organiserar om ett familjesystem i familjeterapi. När systemet börjar förändras kan delar förändras snabbt.
- Förändringar i det inre systemet får konsekvenser i det omgivande systemet, och omvänt. Det betyder att man i terapin måste ta hänsyn till såväl det inre som det omgivande systemet. Förändringar i en individs inre system sker inte i ett vakuum, utan är en del i ett större sammanhang av externa relationer till familjemedlemmar, vänner, kollegor och så vidare.
Referenser
Pastor, M., & Gauvain, J. (red.). (2021). Internal Family Systems Level 1 Training Manual. Trailhead Publictions.
Schwartz, R. C. (2021). No bad parts: Healing trauma and restoring wholeness with the internal family systems model. Sounds True.
Schwartz, R. C., & Sweezy, M. (2020). Internal Family Systems Therapy (2:a uppl.). Guilford Press.