Relationell psykoterapi

Relationell psykoterapi är en form av psykoterapi som utgår från att vi är våra relationer och att psykiska problem till stor del har sin grund i bristfälliga relationer. Relationen mellan terapeut och klient är viktig. Det är i en trygg terapeutisk relation man kan förstå och våga förändra sitt sätt att relatera till andra.

Många som söker terapi behöver hjälp att hitta sig själva och att känna att de kan vara sig själva tillsammans med andra. Andra är ensamma och behöver hjälp att få kontakt genom mer öppna och ärliga relationer till andra. Ofta är det svårigheter med relationer som döljer sig bakom ångest, depression eller tvångstankar. Målet med den relationella psykoterapin är att komma över de hinder som begränsar livet.

Relationell psykoterapi är »metodneutral« på så sätt att den inte utgår från någon förutbestämd psykoterapeutisk metod. I stället är det relationen mellan terapeut och klient som står i centrum och vad som utspelar sig i besöksrummets här-och-nu. Eftersom båda bidrar till den relationen, blir psykoterapin ett ömsesidigt samarbete mellan terapeut och klient.

Relationell psykoterapi har sin grund i den psykodynamiska psykoterapin, men mycket har förändrats. Fokus ligger på process, det som händer här-och-nu, snarare än innehåll, berättelserna om vad som hände där-och-då. Terapeutens roll är att tänka tillsammans med klienten, inte tänka åt klienten.

Min egen ingång till den relationella psykoterapin var upptäckten att den beskrev det jag redan gjorde. Det var lite av en aha!-upplevelse och en känsla av att hitta hem.

Kommentarer