Vad är våld?

Vad är våld?

När vi pratar om våld i nära relation tänker vi ofta på fysiskt våld: knuffar, örfilar, slag. Men våld är så mycket mer. Den norske psykologen och psykoterapeuten Per Isdal, som var med och startade Alternativ till vold i Norge på 1980-talet, definierar våld som ”varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill”.

Det handlar alltså inte bara om fysiskt våld, utan allt som leder till att den andra personen gör eller avstår att göra saker av rädsla. Det kan vara psykiskt våld, sexuellt våld, materiellt våld, ekonomiskt våld och försummelse. Och och latent våld, den ständigt närvarande rädslan för nästa slag, nästa vredesutbrott, nästa elaka kommentar. ”Jag slog inte” behöver alltså inte vara en giltig ursäkt.

Isdals definition ser bara till konsekvenserna av handlingarna. Det spelar ingen roll vad den våldsutövande personen har för avsikt. Det lämnas inte något utrymme för ursäkter som att hen ”menade väl” eller att ”det var den andre som började”.

Jag tycker att Isdals definition av våld är briljant eftersom den manar människor att ta ansvar för konsekvenserna av sin handlingar. Det går inte att ursäkta sig med att ”jag är inte aggressiv, jag är bestämd” och lägga ansvaret på den som blir rädd. Om den andre blir rädd för dig, har också du ett problem.

Kommentarer